Seadus nõuab.

 

Loomatauditõrje seadus nõuab, et Eestis elav lemmikloom peab olema vaktsineeritud marutaudi vastu. Eesti Väikeloomaarstide Seltsi soovitab koeri ja kasse vaktsineerida lisaks seaduses nõutud miinimumile ka teiste levinumate haiguste vastu. Suur osa vaktsiine on saadaval kompleksvaktsiinina ehk ühe süstiga saab loomale immuunsuse mitme haiguse vastu.                                                                                             Vaktsineerida tuleks ka tubaseid loomi, kuna inimesed toovad haigusetekitajad paratamatult tänavalt või trepikojast kaasa. Kui koeraomanik soovib osaleda näitustel või teistel Eesti Kennelliidu (EKL) üritustel, kehtivad EKLi vaktsineerimiseeskirjad (lisaks marutaudile ka muud kohustuslikud vaktsineerimised). Jahikoertele kehtivad reeglid on kirjas jahiseaduses.

 

Lemmiklooma andmed ja registreerimine (LLR)

Lisaks üldistele seadustele peab iga loomaomanik järgima kohalikus omavalitsuses kehtivat koerte ja kasside pidamise eeskirja, mis võib olla omavalitsuseti erinev. Koera järelt tuleb väljaheiteid koristada igas omavalitsuses ning enamik omavalitsusi nõuab koerte ja kasside kiipimist ja registreerimist (täpsemat infot saab omavalitsuselt). Omavalitsused tegelevad ka hulkuvate loomade püüdmise ja hoidmisega. Kui lemmikloom sureb, saab infot matmise, kremeerimise või korjuse äraviimise kohta kohalikust omavalitsusest.

Lemmikloomi kiibitakse, et kadunud loom kiiresti omanikuni jõuaks või vajadusel saaks kindlaks teha, kes on looma omanik. Ainult looma kiibistamisest ei piisa, lemmiklooma kiibi number tuleb kanda lemmikloomade registrisse, kus see seotakse infoga looma omaniku kohta. Mõistlik on lemmikloom kanda mitmesse registrisse, kuna kohustuslikud registrid on kohalike omavalitsuste juures, ärajooksnud koer võib aga lühikese ajaga teise linna või valda jõuda. Tõukoerad registreeritakse ka Eesti Kennelliidu registris. Samuti on soovitatav loomal kanda kaelarihma omaniku telefoninumbriga – siis saab kaotsi läinud looma omanikuga ühendust võtta ka inimene, kel pole mikrokiibilugejat.

Kohalike omavalitsuste lemmikloomaregistriga (LLR) ühinenud kohalike omavalitsuste koerte ja kasside pidamise eeskirja järgi on loomaomaniku kohustus koer või kass registreerida. Teiste lemmikloomade märgistamine ja registreerimine on üldjuhul soovituslik.

Registrisse kantud looma omanik saab vaadata looma andmeid ning vajadusel muuta või parandada oma kontaktandmeid: telefoninumbrit ja e-posti aadressi. Omaniku elukoha aadress võetakse rahvastikuregistrist. Loomaomanik saab registrile teatada ka oma lemmiku surmast ja surma põhjusest, kui seda ei ole teinud veterinaar.

 

Oma lemmikloomade andmeid saate vaadata ja muuta üle-eestilises lemmikloomaregistris (LLR) 

Социальные сети: RSS Facebook Twitter Google del.icio.us Stumble Upon Digg Reddit

close window

Service Times & Directions

Weekend Masses in English

Saturday Morning: 8:00 am

Saturday Vigil: 4:30 pm

Sunday: 7:30 am, 9:00 am, 10:45 am,
12:30 pm, 5:30 pm

Weekend Masses In Español

Saturday Vigil: 6:15pm

Sunday: 9:00am, 7:15pm

Weekday Morning Masses

Monday, Tuesday, Thursday & Friday: 8:30 am

map
6654 Main Street
Wonderland, AK 45202
(513) 555-7856